Witaj! Zaloguj się, a jeśli nie jesteś jeszcze naszym klientem, zarejestruj się.
Szukaj
Twój koszyk jest pusty  |  Zaloguj się  |  Pomoc
Zaczytani.pl -> Kulinaria -> Polskie jabłka — Jan Szmyd
Polskie jabłka — Jan Szmyd

Polskie jabłka

Cena: 29,00 zł 24,00 zł
Wysyłamy w 1-3 dni
Książki dostarcza firma DHL Express
Czas oczekiwania na paczkę

Opis i recenzje

Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Znajdziemy tu nie tylko pożyteczne i ciekawe informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian, ale przede wszystkim mnóstwo inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor prezentuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad, a także domowych alkoholi – cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne niepowtarzalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii!

JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA
4 duże jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól
***
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na małym ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na małym ogniu – zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami lub sucharkami.

Szczegóły

  • Rodzaj literatury: Kulinaria
  • Wydawca: Novae Res, 2018
  • Format: 145x205, skrzydełka
  • Wydanie: Pierwsze
  • Liczba stron: 296
  • ISBN: 978-83-8147-179-4

Recenzje czytelników

Średnia ocena: 
 z 1 recenzji.Dodaj własną recenzję

  Królewskie Recenzje  (13.11.2018)
Nienawidzę jabłek! Naprawdę ich nienawidzę. Ale tylko pod taką surową postacią. Cierpną mi po nich zęby, a to uczucie jest naprawdę okropne. Uwielbiam natomiast wszystko co jest z nich robione - soki, kompoty, jabłka pieczone czy gotowane, szarlotkę, szejki...

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, ale czy wiemy, jak wiele smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym.

Ta książka to nie tylko książka kucharska z przydatnymi przepisami, w których królują jabłka, ale także krótka historia sadownictwa w Polsce, odmiany wybranych polskich jabłek i ich właściwości.


Biblioteka to moje królestwo, ale dużo czasu spędzam także w kuchni. Uwielbiam próbować nowych przepisów i często sama eksperymentuję. Polskie jabłka to idealna książka dla smakoszy jabłek i nie tylko. Autor prezentuje tu nie tylko przepisy na przekąski czy placki, które większość z nas ma w swoich zeszytach z przepisami, ale także propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, sosów, jak i również domowych alkoholi- cydru, wina czy nalewek. Jest tu tyle inspirujących przepisów, że sama nie wiem, który wypróbować jako pierwszy.

Dodaj własną recenzję
Darmowy transport przy zamówieniu powyżej 139 zł!
Liczba:  
      Dodaj do koszyka
Zakupy w Zaczytani.pl są bezpieczne.
Ci, którzy kupili tę książkę, kupili również:
Stand by me — Agata Czykierda-Grabowska Stand by me — Agata Czykierda-Grabowska
Jest tylko jedna taka noc w roku. Noc, podczas której liczy się tylko miłość.

Sara właśnie zakończyła fatalny związek z Damianem. Sposobem na uleczenie j...